Maskiner – Pallyftare, Verkstadspressar & Truckar

Vid köp av maskiner behövs en rad olika punkter gås igenom. Det kan röra sig om fel som behöver åtgärdas eller bara vanligt serviceunderhåll som måste utföras. Nedan följer råd att tänka på vid köp av en specifik maskin.

pallyftare-orangeGaffelvagnar eller pallyftare passar bäst för tyngre last där underlagen är ojämna. På många av dem finns också en våg som gör att man kan väga godset ovanpå gaffelvagnen. Transport sker manuellt och lyfthöjden är låg. Vanligtvis består hjulen av gummi. Dessa maskiner brukar vara ganska slitstarka i sin utformning. Vid inspektion bör man ta hänsyn till var den har använts och hur den är skött. I lager där mycket av transporten har skett utomhus kan hjulen vara slitna eller ojämna. Det kan även vara nödvändigt att kontrollera så att elektroniken fungerar om den har en våg. Det går även att använda nya lyftbord för arbete med ett visst stycke. Brännehylte Lagersystem AB säljer pallställ som fungerar väl tillsammans med de flesta pallyftare.

En annan vanlig maskin är nya verkstadspressar med en presskraft på mellan 20-250 ton. De brukar ha en hydraulisk pump och fotpedal för pressmomentet samt pressplattor. Ramen är vanligtvis svetsad och mycket kraftig med kolv och avläsbar tryckmätare. Arbetsstycket kan i de flesta fall fästas säkert mellan blocken. Vid kontroll av dessa är den hydrauliska pumpen viktig att kontrollera. Om det har uppstått skador kan den behöva bytas ut mot en ny. Om maskinen är mycket gammal kan det även ha uppstått sprickor i ramen eller en böjning som gör att den inte pressar rakt.

Begagnade truckar har precis som nya ett tillverkningsår, gafflar, lyftkapacitet och en rad andra tekniska specifikationer beroende på vilken truck man tittar på. För eldrivna truckar är det viktigt att se till så att batteriet är i gott skick. Eftersom eldrivna truckar används inomhus blir de inte lika slitna som dieseltruckar som körs ute på ojämn mark i olika väder. Däck och motor på dieseltrucken måste gås igenom så att det fortfarande finns ett mönster i dem och det bör heller inte vara några fel på motorn. Ett exempel är begagnade plocktruckar för lagerhantering. Masten för lyft bör nå upp till den högsta hyllan för att på ett effektivt sätt kunna utnyttja hela lagret.

De verkstäder som arbetar med tillverkning kan begagnade bandsågar var ett lämpligt inköp. De är ofta av något äldre modell, cirka 1980-1990, och kommer med extra sågblad. Trotts åldern är de oftast brukbara under lång tid framöver, men det är alltid bra att förhöra sig om i vilken status de befinner sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *